Nedeia Sânpetrului și Zilele Vâlcelelor
Pentru al V-lea an consecutiv, în cadrul „Zilelor Andrei Șaguna” au fost organizate la Vâlcele, Zilele localității și Nedeia Sânpetrului, în organizarea Consiliului Local şi Primăriei comunei Vâlcele
Astfel, după sfânta Liturghie, duminică, la Biserica ortodoxă „Sf. Teodor Stratilat” din Vâlcele a avut loc o slujbă de pomenire slujbă de pomenire în memoria refugiaţilor şi expulzaţilor, după care au avut loc lansările volumelor: „Testament” şi „Românii, flori din grădina Maicii Domnului – Eseuri vol.II” de pr. Ioan-Tămaş Delavâlcele, apărute la Editura „Suflet transilvan”, în Teliu, 2016; dar și lansarea volumului „Dincolo de cuvinte” de Corina Nica, apărută tot la Editura „Suflet transilvan”, în Teliu, 2016.
„Trebuie să mulțumim părintelui Bugnar, de la Teliu, pentru că, iată, și prin aceste apariții, a fost alături de noi.”- a declarat dr. Ioan Lăcătușu, care, apoi, referindu-se la noile volume ale părintelui Ioan –Tămaș Delavâlcele, a spus:
„În volumul <<Testament>> al părintelui Ioan – Tămaș Delavâlcele, am avut privilegiul să scriu prefața (…), iar în prezentarea succintă pe care am făcut-o am scos în evidență specificitatea discursului părintelui Ioan –Tămaș Delavâlcele, ca preot, publicist, scriitor, care are un discurs specific, aparte, ca om implicat în viața Cetății (…). În legătură cu cartea <<Testament>>, pot spune că averea pe care părintele o lasă prin <<Testament>> este imensă, dar nu constă în bunuri materiale, ci în ceea ce a însemnat acumulările culturale, spirituale, de-o viață. Mesajul cărții poate fi descifrat printr-o cheie, care înseamnă stăpânirea perspectivei teologice despre viață și moarte și trecerea în veșnicie și a ceea ce înseamnă cultura populară și filosofia românească despre om și marea trecere. Părintele, într-o viziune proprie, prezintă acest crez, acest testament. Ne-a făcut și o surpriză prin capitolul final, intitulat <<De ce iubim femeile>>, în care, pornind de la romanul cunoscut al scriitorului Mircea Cărtărescu, părintele face o paralelă: argumentele scriitorului și argumentele biblice. Numai un bun cunoscător al textelor biblice putea să facă o asemenea paralelă! Felicitări părintelui, felicitări editurii care i-a înlesnit apariția acestor volume. Sperăm ca atât părintele, cât și feciorul dumnealui, tânărul preot Vasile Antonie Tămaș, pe lângă misiunea preoțească, să realizeze și această continuă implicare benefică în viața societății, a Cetății (…). Părintele este autorul mai multor volume (…). În anul 2013, a apărut primul volum de eseuri semnat de părinte (…), în care eseurile sunt grupate tematic (…). Practic, acest al doilea volum <<Românii, flori din grădina Maicii Domnului – Eseuri vol.II>> de pr. Ioan-Tămaş Delavâlcele, continuă primul volum și, conform cuprinsului, eseurile părintelui sunt grupate tematic. Părintele abordează subiecte de mare actualitate din realitatea românească, volumul prilejuiește o lectură interesantă (…)!” – a declarat dr. Ioan Lăcătușu.
Despre volumul „Dincolo de cuvinte” de Corina Nica, poetul Ionel Simota, prezent la lansare, a declarat, printre altele, că:
„Este o carte ce mi-a fost așezată în mână ieri (n.r.- sâmbătă) și pe care am citit-o cu mare, mare bucurie. Cartea se numește << Dincolo de cuvinte>>, autoare este Corina Nica; este a doua carte de poezii pe care autoarea ne-o aduce sub lumina ochilor. Ar trebui să încep prin a vă spune că acest volum de poezie, nu este doar un volum scris, ci este un volum trăit de-a dreptul. Eu am citit poemele dinăutntrul lui și am văzut cu câtă generozitate autoarea ne oferă spații de iubire, spații de dor (…). Ceea ce am admirat foarte tare la această carte este faptul că a scris –o în acest dulce stil clasic. A folosit aproape toate <<armele>> pentru a încânta ochiul și nu numai ochiul, ci și sufletul! (…)”.
După lansarea volumelor amintite, cei prezenți s-au îndreptat spre centrul localității Vâlcele, unde localnici, dar și persoane din afara localității urmăreau programul artistic pregătit de organizatori, cu ocazia Zilelor Vâlcelelor și Nedeii Sânpetrului, program ce a cuprins cântece și dansuri populare.
La eveniment a participat și o doamnă care acum este stabilită în Grecia, dar care a trăit o perioadă în Vâlcele.
„Aveam 6 ani când ne-au adus la Vâlcele și am plecat de aici la 17 ani. 33 de ani am trăit în România, iar în 1983 ne-am întors în Grecia. Vin foarte des în România, îmi place, am amintiri foarte plăcute (…). După 33 de ani, astăzi sunt din nou la Vâlcele. Particip la manifestări, ca spectator (…)!” – ne-a spus aceasta.
În discursul său de deschidere a „ Zilelor Vâcelelor”, primarul comunei, Kovács Lászlo a spus:
„Primăria, împreună cu Consiliul Local al comunei Vâlcele continuă tradiția și în acest an, prin organizarea Zilelor Vâlcelelor. Astfel, ne întâlnim a V-a oară în acest loc și sărbătorim împreună viața, frumosul, sportul, savurăm cultura și omagiem tradițiile. Într-o lume plină de tehnologie, de opțiuni și de frământări, a ne opri și a savura cultura reprezintă respect față de trecut, dar și responsabilitate față de viitor. Aceste zile de sărbătorare ne ajută să ne bucurăm împreună, să arătăm copiilor noștri cine am fost și cine suntem, ce înseamnă comuna pentru noi, să ne cunoaștem mai bine, să împărtășim gânduri și planuri de viitor, dar, în primul rând, ne dau prilejul să fim mândri de comuna noastră.
Gândul meu se îndreaptă inevitabil la cei patru ani care au trecut de la prima ediție a acestei sărbători, ani care au trecut poate prea repede. Am trăit împreună realizări și succese, dar în același timp, au rămas și proiecte care urmează a fi realizate în continuare, pentru a face mai frumoasă și mai prosperă comuna (…)!”
***
„Zilele Andrei Șaguna” vor continua până în 8 iulie (a.c.), când la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe va avea loc un colocviu cu tema „Priorităţi ale comunităţii româneşti din judeţul Covasna”; dar și o întâlnire cu primarii, viceprimarii, consilierii judeţeni şi locali din judeţul Covasna. Întâlnirea va fi moderată de Preasfințitul Andrei Moldovan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Sebastian Cucu, Prefectul judeţului Covasna.
Ediția de anul acesta este organizată în parteneriat cu diverse organizații, instituții și se bucură de finanțare din partea S.C. „Ștefadina” S.R.L. Bucureşti, a editurii şi Tipografiei Magic Print Oneşti și din partea Consiliului Local Sfântu Gheorghe.